Persoonlijk voordeel bij zakelijke kosten

Wanneer u als ondernemer kosten maakt die in uw ogen zakelijk zijn, moet u ten eerste de bonnetjes kunnen laten zien. Ten tweede moet u kunnen uitleggen dat de gemaakte kosten zakelijk zijn. Kunt u dit onvoldoende, dan kan de belastinginspecteur lastig worden.

Argwaan
Wanneer u bijvoorbeeld met (potentiële) klanten eet en u bespreekt met hen zaken tijdens lunch of diner, dan is het goed voorstelbaar dat u de kosten ervan beschouwt als zakelijk en deze als zodanig opvoert. Zoals gesteld, is dit onvoldoende. Zulke dingen komen aan het licht wanneer uw boekhouding door de belastinginspecteur wordt gecontroleerd. Deze kan bijvoorbeeld argwaan krijgen wanneer vaak bij hetzelfde restaurant wordt gegeten.

Recht blijft recht

U moet aangeven met wie u gegeten hebt en wat precies het zakelijke karakter ervan geweest is. Dan nog kan de inspecteur stellen dat u hierbij persoonlijk voordeel hebt genoten en alleen het zakelijke deel aftrekbaar achten. Wanneer u wilt dat uw boekhouding een controle doorstaat: ons kantoor staat u hierbij graag terzijde. Wij praten niet recht wat krom is, maar recht blijft recht.

  • Van lunch of diner met klanten hebt u zelf voordeel: de kosten ervan kunt u daarom niet zonder meer als zakelijk opvoeren.
  • Bij dit soort kosten wordt bovendien precieze informatie gevraagd: met wie hebt u gegeten en wat was de zakelijke factor?

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. U kunt altijd contact met ons opnemen voor informatie op maat.

Laat een reactie achter